dijous, 14 d’abril del 2011

14 d'abril i la democràcia


Després de la primera jornada del Congrés Internacional Pere Anguera en la que va ser, segons paraules dels seus amics, la seva segona casa, el Centre de Lectura de Reus, només destacaré una frase per commemorar una data com la del 14 d’abril. Tot i que de ben segur que amb prou temps més endavant reflexionaré de molts altres temes que han aparegut avui o que apareixeran demà. La frase és la següent:

“Els Ajuntaments democràtics no tenen 32 anys ja que les primeres eleccions democràtiques municipals plenes es remunten al 1934”

Amb aquesta frase, l’historiador Antoni Gavaldà, volia constatar amb un exemple molt oportú de com la història pot ser, no només interpretada de moltes formes, sinó també volgudament obviada parcialment. Coses de la transició. No és res nou, però si que serveix per constatar que una celebració com la que tenim anualment en la que es recorda els anys de democràcia s’exclouen sistemàticament les més importants, o si més no les primeres, les que es van produir durant la segona República una vegada el vot va ser extensible a les dones.

Tot això venia a partir de la reflexió d’un participant que es qüestionava la bona fe de certes administracions alhora d’encarregar un estudi històric, o en la coacció de l’historiador alhora de publicar certes coses segons qui li encarrega l‘estudi. Totes i tots podem extreure les nostres pròpies conclusions. Un altre dia les escriuré.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada